• Blog
  • Contact

Viilkatusega elementmaja

Gable Roof Home

GABLE ROOF

ENERGY LABEL B

CEILING HEIGHT 2,6M

CONSTRUCTION TIME 22 WEEKS

HOME AREA 156,1M²

MIN. CONSTRUCTION AREA 254,2M²

Description

Harmony Home is a single-storey building with a pitched roof and a simple planned concept, which is an exemplary home of the future with well-thought-out and complete solutions.

The home is in accordance with the laws of nature, the principles of Feng Shui have been used in the layout of the house to create a harmonious home.

Harmony Home element house is made of extremely strong and durable LVL plywood.

LVL is a modern composite material used in construction - an innovative product obtained from deep wood processing.

PANELO wood-sandwich panels (wall panels) are used.

Functionally, the building has a rectangle with a stretched plan with rooms divided into a long corridor.

The entrance divides the building into two distinct zones - on one side there is a living room with a more open function, an office, a kitchen.
On the other side, a more private area with bedrooms, a home spa and wet rooms.

The entrance solution is especially emphasized, forming a deep 3 m wide entrance in the street-side façade of the building, followed by the same large entrance on the courtyard side with a Japanese garden and a light opening in the roof.

The street side of the house is relatively closed - as few windows as possible, and the courtyard side is in the opposite direction - as open as possible.

The layout of the living room allows you to place wide windows across the enire width of the corner of the building.

The deep covered terraces on the courtyard side of the building give the rooms on this side of the building a much larger impression of space than the square meters show.

The extension of the living room terrace with a campfire site continues the living room visually into the depth of the plot.

The bedroom block has one main bedroom at the far end of the building and two smaller bedrooms on either side of the corridor.
The master bedroom has its own wardrobe and bathroom. There is also a housekeeping room and a larger sauna complex in the same wing of the building.

The architecture of the whole building is characterized by large floor-to-ceiling windows and wood-covered wall surfaces between them.

The roof solution of the building is designed as one of the strongest and most characteristic elements of the building - the roof is an asymmetrical and dynamic form, which has been moved more to the heart of the building - the kitchen - and the flatter sides of the roof face the courtyard and bedrooms.

This solution helps to make the exterior of the building more interesting and further emphasize the dynamics of the elongated building.

The cantilevered eaves of the roof form a wide canopy belt around the terraces surrounding the building.

In order to emphasize the floating off the ground nature of the terraces, the floor of the building is relatively high above the ground, so that the space under the terrace amplifies the elevated character of the building.

The height of the terrace is such that it is comfortable to sit on the edge.

The choice of materials is based on a mutually supportive gentle contrast - the warmer and softer wood façade contrasting with the cold glass surfaces and the black roofing sheet - the shape and geometry of the whole building is emphasized and framed by a white-light terrace and console roof canopy that follows the shape of the terrace.

The landscape of the terraces surrounding the building is characterized by concrete plant boxes in the street-side corners of the building and the areas of the rock garden-Japanese garden as visual extensions of the terrace.

For the home we also offer a garage, a carport, a sauna / guest house and a shed.

House plan